Anasayfa » Yazılarım » Marka Konuları » Uluslararası marka başvurusu: Dikkat edilmesi gereken 3 temel konu
Daha önceki yazılarımda WIPO ve Madrid Sistemi üzerinden uluslararası marka başvurusu yapılması konusundaki genel bilgileri sizlerle paylaşmıştım.
Bu yazımda ise uluslararası marka başvurusunda “dikkat edilmesi” gereken bazı temel unsurlardan bahsetmek istiyorum. Bu temel unsurları 3 madde halinde aşağıda açıklamaya çalışacağım.
1. Başvuru için baz alınacak markanın “durumuna” dikkat edin:
Uluslararası marka tescili, baz alınan markanın menşei ülkesindeki (mesela Türkiye’deki) hukuki durumuna 5 yıl süre ile bağımlı durumdadır. Söz konusu 5 yıllık süre, uluslararası başvurunun WIPO tarafından yayınlanacak uluslararası tescil tarihinden itibaren sayılır.
Bu konuda iki temel duruma ilişkin örnek vermek isterim:
- 1. Örnek olay: Henüz Türkiye’de başvuru durumunda olan ve inceleme süreci devam eden bir markanızın üzerinden uluslararası marka tescili yaptırdığınız diyelim. Yukarıda bahsettiğim 5 yıllık süreç içerisinde eğer Türkiye’de baz aldığınız markanızın başvurusu ret – kısmi ret edilir / sınırlandırılır / geri çekilmesi / hükümsüz sayılması vb. gibi durumlar ortaya çıkar ve ilgili karar kesinleşirse, uluslararası başvurunuzun da tescil kapsamı bu karara göre iptal veya kısmi iptal edilir.
- 2. Örnek olay: Türkiye’de daha önceden tescilli durumda olan bir markanızı baz alarak uluslararası marka tescili yaptırdınız diyelim. Yine bahsettiğim 5 yıllık süreç içerisinde, eğer markanızın tescili hukuki işlemlere konu olursa (dava, vb.) ve bunun sonucunda da iptali / kısmi iptali söz konusu olursa veya çeşitli sebeplerle markanızın tescilinin hükümsüz kılınması söz konusu olursa ve nihayetinde tüm bu kararlar kesinleşirse, uluslararası başvurunuzun tescil kapsamı da bu karara göre iptal veya kısmi iptal edilir.
- Zira yukarıda bahsettiğim tarz kararlar TÜRKPATENT tarafından direkt olarak WIPO’ya bildirilecektir ve buna istinaden WIPO da Uluslararası markanızı etkileyecek olan kararı yayınlayacaktır.
- Dolayısıyla uluslararası marka başvurusuna karar verirken, baz alacağınız (örneğin Türkiye’deki markanızın) başvuru veya tescil durumunu göz önünde bulundurmalısınız.
Ek bilgi: Uluslararası marka tescillerinin iptal edildikten sonraki 3 aylık süreç içerisinde, mevcut tescilleri kapsamındaki ülkeler dahilinde, ülkesel marka dosyalarına dönüştürülmesi için başvuru yapılması mümkündür. Fakat bu işlemlerin ülke bazında ayrı ayrı yapılması lazımdır; yani hem ekstra birçok maliyetler hem de başvuru dönüşüm işlemleri-evrakları vb. gerektirir. Dolayısıyla son çare olarak bu yol düşünülebilir. İptal/kısmi iptal edilen uluslararası marka tescillerinin ülkesel dosyalara dönüştürülmesi işlemi hakkındaki detayları ayrı bir yazıda sizlerle paylaşacağım.

2. Başvuru için baz alınacak markanın “özelliklerine” dikkat edin:
- Uluslararası başvurunuz için baz aldığınız yurtiçi markanızı oluşturan marka örneğinin, uluslararası marka başvurunuz için de aynen kullanılması gerekir. Uluslararası marka başvurusu yaparken mevcut marka örneğiniz üzerinde herhangi bir değişiklik yapamazsınız.
- Uluslararası başvurunuz için baz aldığınız yurtiçi markanızın mal ve/veya hizmet listesini aynen kullanabilirsiniz ya da isterseniz uluslararası başvurunuzun kapsamında listeyi daraltabilirsiniz (yani dilediğiniz emtia/hizmetleri çıkartabilirsiniz). Fakat mevcut emtia/ hizmet listesinde genişletme, yani farklı emtia ve hizmetler eklemek gibi işlemleri ise yapamazsınız.
- Emtia/ hizmet listesi hususunda bir ek bilgi olarak; bazı ülkelerin emtia ve hizmet sınıflandırma sisteminin özellikleri sebebiyle, bu tarz ülkelere spesifik emtia/hizmet listeleri belirlenmesi gerekebilir (mesela ABD, Japonya vb.). Bu konudaki mesleki deneyimlerime istinaden şunu diyebilirim: Bu tarz ülkeler için başvurunuzda özel emtia/hizmet listesi belirlemezseniz, başvurunuzun inceleme aşamasında bu tarz ülkelerden uygunsuzluk ve ret kararı alma ihtimaliniz ortaya çıkar. Bu sebeple, gerekirse ülkeler için spesifik emtia/hizmet listesi oluşturulması hususunda bir yurtdışı marka uzmanından yardım almanızı tavsiye ederim.


3. Başvuru için gerekli olan resmi harçların zamanında “ödenmesine” dikkat edin:
- Başvuru için TÜRKPATENT ve WIPO harcının (resmi ücretlerin) ödenmesi gereklidir. Öncelikle başvurunuzun TÜRKPATENT tarafından işleme alınabilmesi için TÜRKPATENT harcının ödenmiş olması gereklidir. Ardından başvurunuzun WIPO tarafından tescile bağlanabilmesi için de WIPO harcının ödenmiş olması gereklidir.
- Eğer başvuru için gerekli WIPO harcının henüz ödenmediği tespit edilirse veya ödenen tutarda bir eksiklik tespit edilirse, direkt olarak WIPO’dan bu konuda uygunsuzluk bildirimi gelir. Söz konusu uygunsuzluk bildirimlerine uygun şekilde cevap verilmezse ve gerekli WIPO harcı zamanında ödenmezse, başvurunuz WIPO tarafından iptal edilmiş sayılır.
Dolayısıyla resmi harçların zamanında ve eksiksiz ödenmesi, uluslararası başvurular için çok önemli bir konudur.


Sonuç olarak şunu belirtebilirim:
Uluslararası marka başvurunuz yukarıda bahsettiğim 3 temel konunun detaylarına dikkat edilerek hazırlanırsa, başvurunuzun olumlu bir şekilde sonuçlanması ihtimali de çok yüksek olacaktır.