Anasayfa » Yazılarım » Marka Konuları » Türkiye’den uluslararası marka başvurusu nasıl yapılır?
Önceki yazılarımda WIPO ve Madrid Sistemi vasıtasıyla uluslararası marka tescil işlemleri konularında bilgi vermeye çalışmıştım. Eğer bahsettiğim yazılarımı henüz okumadıysanız, yukarıda belirttiğim linklere tıklayarak ilgili yazılarıma ulaşabilirsiniz.
Madrid sistemine ilişkin Madrid Protokolü 01.01.1999 tarihi itibariyle Türkiye’de uygulanmaya başlamıştır.
Türkiye’den uluslararası marka tescil başvurusu yapmak için temel gereksinimleri, başvurunun hazırlanmasını, tescil ve sonrasındaki aşamalarını aşağıda soru-cevap şeklinde maddeler halinde sizlere özetlemeye çalışacağım:
1. Türkiye’den uluslararası marka başvurusu yapmak için temel gereksinimler & şartlar nedir?
- TÜRKPATENT nezdinde kayıtlı bir markanız olmalı:
Uluslararası marka başvurusu yapmak Türkiye menşeili geçerli bir marka tesciliniz veya geçerli durumda olan bir marka başvurunuz olması gerekir. Yani markanızın TÜRKPATENT kurumu nezdindeki kayıtları baz alınarak işlem yapılması gereklidir.
- Başvuru harçları (resmi ücretler) ödenmeli:
Başvuru işlemi için TÜRKPATENT uluslararası marka başvuru harcının ödenmesi gereklidir (2021 yılı için belirlenen ücret 440 TL’dir).
Bunun yanı sıra, WIPO’ya ödenecek Madrid sistemi başvuru harcı da vardır ve başvuru ile eş zamanlı ödenmesini tavsiye ederim; aksi takdirde başvurunuz için WIPO tarafından uygunsuzluk bildirimi düzenlenir ve başvurunuz bekletilir.
Madrid Sistemi hakkında genel bilgileri, WIPO’ya ödenecek harçlar hakkında genel bilgileri ve örnek olarak hesaplanan bir WIPO harç tutarını da içeren yazımı buradan okuyabilirsiniz.
- Başvuru TÜRKPATENT nezdinde yapılmalıdır:
Başvuru için uluslararası marka başvuru formu hazırlanır ve TÜRKPATENT kurumu sistemi üzerinden dosyalanır. Eğer başvuru uygun bulunursa, TÜRKPATENT tarafından uluslararası kurum WIPO’ya gönderilir.
Başvuru ön hazırlık işlemlerinden ve başvuru formunun detaylarından aşağıda başvuru işlemleri bölümünde bahsedeceğim.

2. Uluslararası marka başvurusunun hazırlanması ve başvuru işlemleri nelerdir?
İlk olarak, başvurunun ön hazırlık aşamasında gerekli olan en önemli bilgileri aşağıda belirtmeye çalışacağım.
- Uluslararası başvurunuz için emtia ve/veya hizmetleri belirlemelisiniz:
Markalar çeşitli emtia ve hizmetler için tescil edilirler. Bütün emtia ve hizmetler, “sınıf” adı verilen ve toplamda 45 adet olan gruplar altında içerik ve işlevlerine göre ayrılmıştır. Dolayısıyla yurtiçi markanızda yer alan emtia & ve hizmet sınıflarında listelenen öğeler içerisinden uluslararası başvurunuzun kapsamı için emtia ve/veya hizmet seçimi yapmanız gerekir. Yurtiçi markanızdaki emtia & hizmetlerin listesini baz alarak, uluslararası başvurunuzun listesinde istediğiniz şekilde daraltma/çıkartma yapabilirsiniz fakat ekleme yani kapsamı genişletme yapamazsınız. (Not: Seçeceğiniz toplam emtia/hizmet “sınıfı adetine” göre WIPO’ya ödeyeceğiniz toplam harç miktarı da değişecektir.)
- Ülkeleri/bölgeleri seçmelisiniz:
Uluslararası başvurunuzun hangi üye ülkeleri/bölgeleri kapsamasını istiyorsanız bunları önceden belirlemelisiniz. Bu ülkeleri/bölgeleri belirlerken, markanızı taşıyan ürün ve/veya hizmetlerinizi hangi ülke/bölgelerde aktif olarak kullanmakta olduğunuzu ve yakın zamanda hangi ülkelerde/bölgelerde kullanma niyetiniz varsa, bunları dikkate alarak seçimlerinizi yapmalısınız. Madrid Sistemi ve üye ülkeleri/bölgeleri hakkındaki bilgi edinmek için ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz. (Not: Seçeceğiniz ülke ve bölgelere göre WIPO’ya ödeyeceğiniz harç miktarı da değişecektir.)
Şimdi de “başvuru işlemlerini” özetlemek istiyorum:
- Hazırlık aşamasında temin edilen bilgilere göre uluslararası marka başvuru formu doldurulur. Uluslararası marka başvuru formu (MM2 olarak adlandırılmaktadır) WIPO’dan temin edilir ve gerekli bilgiler ile uygun şekilde İngilizce olarak doldurulur.
- Başvuru formu hazırlandıktan sonra, gerekli tüm formlarla birlikte TÜRKPATENT (EPATS sistemi) kullanılarak online başvuru işlemi yapılır. Başvurunun TÜRKPATENT tarafından işleme alınabilmesi için TÜRKPATENT’in uluslararası marka başvuru harcının ödenmiş olması gerekir.
Kendi deneyimlere istinaden diyebileceğim en önemli husus şudur: Başvuru formunun uygun şekilde hazırlanabilmesi için bu konuya ilişkin bilgi ve deneyim sahibi olmak gerekir. Dolayısıyla her türlü uluslararası marka başvurusunu ve işlem takibini “yurtdışı marka uzmanları” aracılığıyla yapmanızı tavsiye ederim.

3. Başvuru yapıldıktan sonraki süreç nedir?
- Başvuru işlemleri online olarak tamamlandıktan sonra TÜRKPATENT başvuruyu incelemeye alır. Eğer başvuru uygun bulunursa, kurum tarafından WIPO’ya gönderilir.
- TÜRKPATENT tarafından WIPO’ya gönderilen başvuru, WIPO tarafından da yaklaşık 2 ay süreyle incelenir.
- WIPO’daki inceleme sürecinde eğer başvuruda herhangi bir eksiklik tespit edilirse uygunsuzluk bildirimi yayınlanır.
- Söz konusu uygunsuzluk bildirimi başvuru sahibi veya vekiline WIPO tarafından tebliğ edilir. Uygunsuzlukların / eksikliklerin giderilmesi için 3 ay süre verilir. Eğer bu süre içerisinde talep edilen düzeltme veya eksiklikler giderilmezse başvuru iptal edilmiş sayılır.


4. Tescil aşaması ve sonraki süreçler nelerdir?
- Başvuruda herhangi bir uygunsuzluk vb. bulunmazsa veya bulunan uygunsuzluklar vb. giderilirse, başvuru tescil edilir ve “Uluslararası Tescil Numarası” (IRN) atanır.
- Aynı zamanda uluslararası markanızın tescil kararı WIPO’nun online veri tabanında (Madrid Monitor ve Global Brand Database) yayınlanır.
- WIPO tarafından uluslararası Tescil Belgesi düzenlenir ve hak sahibine iletilir. Aşağıda örnek tescil belgesi görüntüsünü bulabilirsiniz.
- Tescil kararı ile eş zamanlı olarak, başvurunuz WIPO tarafından tescil talep ettiğiniz ülkelerin/toplulukların resmi kurumlarına iletilir ve her ülke kurumu nezdinde 18 aylık bir resmi inceleme-yayın sürecine tabi olur.
- Her ülkenin kurumu dosyanızı kendi kanun ve kurallarına göre inceleyip geçici veya nihai kararlarını WIPO’ya iletir.
5. “Uluslararası Tescil Numarası” (IRN) aldıktan sonra hangi işlemler yapılabilir?
-
-
- Uluslararası tescilinizin coğrafi kapsamını genişletebilirsiniz. Yani ilk başvurunuzda yer almayan ülkelerin de başvurunuza eklenmesi için “ek müracaat” işlemi ya da “sonraki belirleme” işlemi diye tabir edebileceğimiz (Subsequent Designation) işlemi yaparak ek tescil başvurusunda bulunabilirsiniz. Sonraki belirleme başvurusu yine TÜRKPATENT aracılığıyla yapılabilir veya direkt olarak WIPO’ya iletilerek de (elektronik ortamda) yapılabilir.
-
- Başvurunuzun tescilinden sonra yapılabilecek diğer işlemleri ise uluslararası tescilde unvan veya adres değişikliği, devir, mal ve hizmet listelerindeki sınırlamalar ve tescil yenileme işlemleri olarak belirtebilirim. Bunları da aynı başvuru sürecindeki gibi tek bir işlem ile yapmanız mümkündür.

Türkiye’den uluslararası marka başvurusu yapılması ve tescil sürecini bu şekilde özetlemeye çalıştım, umarım bu yazım sizler için faydalı olabilmiştir.
Not: Uluslararası marka başvurularında “dikkat edilmesi gereken konular” ve “uluslararası marka sisteminin dezavantajları” hususlarındaki yazılarım ile yukarıda 4. Maddede “Tescil aşaması ve sonraki süreçler” kısmında bahsettiğim, ülke bazında ilgili resmi kurumlar tarafından düzenlenen geçici kararlar (ret veya kısmi ret kararları, itirazlar vb.) ya da nihai karar bildirimleri; geçici kararlara karşı cevap verilmesi-itiraz hakkınızın kullanması gibi konulardaki detayları anlatacağım yazılarımı sizlerle ayrıca paylaşacağım.