Anasayfa » Yazılarım » Genel Konular » Polimita: Küba’daki rengârenk salyangozlar
Rengarenk kabukları olan ve “Küba boyalı salyangozu” ya da “Polimita” diye isimlendirilen salyangoz türünü hiç duymuş – görmüş müydünüz?
Küba’nın doğu kesimlerine endemik olan, yani sadece bu yöreye özgün bu salyangoz türünün en önemli özelliği başta da belirttiğim gibi son derece canlı renklere sahip olan kabuklarıdır. Bu salyangoz kabuklarının kıvrımları ve çizgileri sanki “elle boyanmış” birer sanat eseri gibi görünmektedir.
Polimita yani boyalı salyangozların Küba’nın kumlu ve kayalık kıyı bölgeleri ile yağmur ormanlarında yaşadığı belirtilmektedir.
Bilimsel verilere göre kabuklarının yaklaşık 20 milimetre uzunluğa kadar ulaşabildiği bilinmektedir. Bu büyük kabukların üzeri ve kıvrımları oldukça parlak olup, birçok farklı rengi içermektedir. Genelde kabuklarında yer alan tüm renklerin üzerinde sanki soluk beyaz çizgiler varmış gibi bir görüntü oluşturmaktadırlar.
Nature)
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya
Fakat bu güzel görüntüye sahip kabukları sebebiyle bu canlılar kaçak avcıların ve yasa dışı ticaretin konusu da olmuşlardır. Özellikle lüks takı ve biblo üretim için Polimita kabukları kullanılmaktadır. Maalesef kaçak avlanma ve ticaret sebebiyle Polimita türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu sebeple de 1943 yılından itibaren Küba kanunları tarafından korunmakta olan bir türdür ve bilimsel amaçlarla kullanımı dışında ihracatı yasaklanmıştır.
Nature dergisinde geçenlerde yayınlanan bir makalede, Polimita kabuklarının eBay’de rahatlıkla satılık olarak bulunabildiği belirtiliyor. Yani Polimita türünün ticaretini yasaklayan Küba kanunlarına rağmen, halen Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve İspanya gibi ülkelere ihraç edilmekte olduğu belirtiliyor.
Yine bu makaledeki bilgilere göre, Küba’daki Oriente Üniversitesi’nde görevli biyoloji profesörü Bernardo Reyes-Tur ve öğrencileri tarafından Polimita türü ile ilgili bilimsel çalışmalar yapılmakta fakat ülkedeki kısıtlı maddi imkânlar sebebiyle çalışmalarına uluslararası destek beklediklerini de belirtiyorlar.
Son birkaç yüzyıldır bilinçsizce avlanma ve yoğun tüketim sebebiyle birçok canlı türünün nesli tehlikeye girmiş durumda. Bu durumdaki canlı türlerinin arasına Polimita yani boyalı salyangozların bile eklendiğini öğrenmek ise doğal yaşamın devamlılığı açısından oldukça üzüntü ve endişe verici bir durumda olduğumuzu çok net gösteriyor.
(Kapak fotoğrafı: Hectonichus, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)