Anasayfa » Yazılarım » Marka Konuları » Madrid Sistemi: Tek başvuru ile 120’den fazla ülkede marka tescil imkânı
Madrid Sistemi, ulusal markaların uluslararası düzeyde korunabilmesini sağlamak amacıyla “Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü” (WIPO) tarafından sağlanan çok önemli bir hizmettir. Eğer WIPO ve hizmetleri hakkında daha genel bilgiler edinmek isterseniz, ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.
Uluslararası Marka Sistemi (Madrid Sistemi) sayesinde tek bir uluslararası başvuru ile markalarınızı birçok ülkede tescil ettirme imkânı sağlanmaktadır. Yani tek bir başvuru ile 124 ülkede (Nisan 2021 itibariyle üye sayısıdır), markanız için koruma başvurusunda bulunmanız mümkündür.
Madrid Sistemi’nin genel özelliklerini soru – cevap şeklinde açıklamaya çalışayım:
- Madrid Sistemini kimler kullanabilir?
Madrid Sisteminin üye ülkelerinin herhangi birinin vatandaşı iseniz veya ikametgahınız varsa veya üyelerin birisinde endüstriyel veya ticari bir kuruluşunuz varsa, Madrid Sistemini kullanabilirsiniz.
- Madrid Sistemi kapsamında bir başvuru için temel şartlar nelerdir?
Uluslararası marka başvuru yapabilmek için öncelikle üye tarafın resmi marka kurumunda (“ofis of origin” – “menşei ofisi” diye tabir edilir) ilgili markanız için geçerli bir tesciliniz veya geçerli durumda olan bir başvurunuz olması gereklidir. Uluslararası başvurular sadece ilgili üyenin resmi kurumu aracılığıyla yapılabilir. Mesela Türkiye’den uluslararası marka başvurusu yapabilmek için öncelikle TÜRKPATENT nezdinde tescili veya başvurusu geçerli durumda olan bir markanız bulunması gerekir. Bu ulusal tescili veya başvuruyu baz alarak, TÜRKPATENT üzerinden uluslararası marka tescil başvurusu yapılabilir. Türkiye’den uluslararası marka başvurusu yapılması konusundaki detayları ayrı bir yazı ile sizlerle paylaşacağım.
Madrid Sisteminin Üyeleri kimler?
Madrid sisteminin Nisan 2021 itibariyle 124 ülkeyi kapsayan 108 üyesi bulunmaktadır. Üyelerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.
Üyeler sadece ülke bazında değildir; mesela Avrupa ülkelerinin bireysel üyelikleri vardır fakat Avrupa Birliği de sistemin bir üyesidir. Diğer bir örnek ise Afrika Sınai Mülkiyet Örgütü’dür (OAPI). 17 üyeli bu örgüt de Madrid sisteminin bir üyesidir.
Uluslararası başvurunuzda markanızı korumak istediğiniz üyeleri (ülkeleri veya bahsettiğim toplulukları) seçebilirsiniz. Mesela, başvurunuz kapsamında AB ve OAPI seçerseniz, esasen bu topluluklara üye olan ülkelerde de markanız için koruma talep etmiş olursunuz.

Madrid Sisteminin üye listesi (Nisan 2021 itibariyle):
- Maliyetler nedir?
Uluslararası marka tescilinin maliyeti sabit harçlar, değişken harçlar ve üyelerin harçlarından oluşur. Tüm harçlar CHF (İsviçre Frangı) para birimi üzerinden hesaplanır. Sabit harçlara örnek olarak; renkli bir markanızı baz alarak yeni bir uluslararası başvuru yapmak isterseniz giriş harcı 903.CHF (İsviçre frangı) olur veya renk unsuru içermeyen – siyah beyaz bir markanızı baz alarak başvuru için sisteme giriş harcı 653.CHF (İsviçre frangı) olur.
Değişken harçlar ve üyelerin harçları ise uluslararası başvurunuzun hangi ülkeleri kapsayacağına ve kaç adet ürün & hizmet sınıfını içereceğine göre değişkenlik gösterir.
Örneğin; Türkiye menşeili, renkli marka örneği olan iki sınıflı bir markanızı baz alarak 30 Nisan 2021 tarihi itibariyle; İngiltere, Hindistan ve ABD için iki sınıflı uluslararası başvurunun harcını hesaplarsak 2361.CHF rakamına ulaşırız. Yani belirttiğim ülkeleri içeren bir başvuru için WIPO’ya ödenmesi gereken harç bu miktardır.
Hesaplama işlemi için WIPO’nun sunduğu online hesaplama tablosu kullanılmaktadır. Fakat toplam harç hesaplaması biraz deneyim gerektiren bir işlem olduğu için bu konuda yurtdışı marka uzmanlarından yardım alınması uygun olur. Hesaplanan toplam harç tutarının WIPO’nun banka hesabına transfer edilmesi gerekir.
Türkiye’den uluslararası marka başvurusunun nasıl yapılacağı ve uluslararası başvuru sonrasındaki süreçler, uluslararası marka başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar ve dezavantajlar gibi konuları ise ayrı yazılar ile sizlerle paylaşacağım.