Anasayfa » Yazılarım » Genel Konular » Hint Okyanusu’nun 100 yaşındaki balıkları: “Kolekant” (Coelacanth)
Bilim insanları, “Kolekant” (Coelacanth) (Latimeria chalumnae) olarak isimlendirilen ve Hint Okyanusu’nda yaşayan iri bir balık türünün 100 yaşına kadar yaşayabileceğini ortaya çıkardılar.
Nesli tükenmekte olan bu balıkların boyunun 2 metreye, ağırlığının ise yaklaşık 100 kilograma kadar ulaşabildiği belirtiliyor.
“Kolekant” (Coelacanth) genellikle tarih öncesi balıklara benzerlikleri nedeniyle “yaşayan fosiller” olarak da anılıyorlar.

(Kaynak: Ballista at the English-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)
“Kolekant” (Coelacanth) balıkları konusunda araştırıma yapan uzmanlar, tıpkı ağaç halkalarının sayılması suretiyle ağaçların yaşının tespit edilmesi gibi, bu balıkların pulları üzerindeki halka benzeri kalsiyum yapıların sayılması suretiyle balıkların yaşlarını tespit etmişler. Sonuç olarak 84 yaşında olan bir balık bulunmuş, hatta bu türdeki bazı balıkların 100 yaşına kadar yaşayabileceği de öngörülüyor.
Bu uzun ömrün gerekçesi olarak da “Kolekant” (Coelacanth) balıklarının “yavaş yaşlanması” öne sürülüyor.

Yeni bulgulara göre, bu balıkların üreme çağına geç ulaşmaları ve az sayıda yavrulamaları sebebiyle aslında çok nadir rastlanan bir tür olduğu da anlaşılıyor. Current Biology ve Science tarafından “Kolekant” (Coelacanth) balıklarıyla ilgili bilimsel araştırmalar konusundaki makaleler bu yaz yayınlanmıştı.
“Kolekant” (Coelacanth) balıklarının çok uzun bir ömre sahip olmalarına rağmen, diğer birçok canlı türünü de tehdit eden “aşırı avlanma” ve “yaşam alanlarının tahribatı” gibi sebeplerden dolayı nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu da belirtiliyor.