Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) ilk montaj çalışmaları 20 Kasım 1998 tarihinde başlamıştı. Temmuz 2000 tarihinden itibaren ise astronot ve kozmonotlardan oluşan mürettebatlar dönüşümlü olarak görev yapmaya başlamıştı. Yıllardır uzayda bir laboratuvar- bilim merkezi gibi çalışmalarını sürdüren ISS Uluslararası Uzay İstasyonu’nun artık ekonomik ve teknik ömrünü tamamlamak üzere olduğu NASA tarafından açıklandı. Uluslararası Uzay İstasyonu 2022…
Category: Teknoloji, Yenilikler ve Uzay Konuları
Dışı sıcak tutan, içi serinleten kumaş!
Bir yüzü sizi sıcak tutabilen, diğer yüz ise sizi serinleten bir kumaştan yapılmış bir giysiyi giymek ister miydiniz? Belki de yakın bir gelecekte bu mümkün olabilecek. Mons Üniversitesi’ndeki (Belçika) araştırmacılar tarafından geliştirilen bir kumaş türünün bir yüzü vücudu sıcak tutarken, diğer yüzünün ise (iç yüzeyi dışa çevrilirse) vücudu serin tutabileceği açıklandı. Bu araştırmanın temelindeki gerekçe…
Cep telefonunuzu kullanarak COVID testi yapmanız mümkün olabilecek!
Basit bir ekipman ve cep telefonunuzdaki bir uygulamayı kullanarak COVID testi yapabilmek ister miydiniz? Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının geliştirdiği bir sistem sayesinde bunun yakın bir gelecekte mümkün olabileceği belirtiliyor. Bu yeni sisteme göre, bilim insanları tarafından geliştirilen “Bacticount” isimli ücretsiz akıllı telefon uygulamasını (app) indirip telefona kurmanız gerekecek. Test edilecek unsur ise “tükürüğünüz”. Bunu bir…
Denizde yetişmemiş “deniz ürünleri” (!)
Laboratuvarda “et” ürünleri yetiştirilmesinden sonra, laboratuvarda “deniz ürünlerinin” dokuları ve balık eti yetiştirilmesi de artık mümkün görünüyor. ABD’li şirketler başta olmak üzere, Hong Kong’a kadar çeşitli biyo-teknoloji şirketleri tarafından laboratuvarda “hücre bazlı” balık eti ve çeşitli kabuklu deniz ürünleri yetiştirilmeye başlanmış; hatta artık bunların pazarlama faaliyetleri bile başlatılmış durumda. Almanya merkezli bir firma ise Mayıs…
“Elektrik” kullanan yeni bir “aşılama” yöntemi, dünyadaki aşılanma oranlarını arttırabilir mi?
Çok düşük seviyede bir elektrik şoku vererek deri üzerinden aşılama yapabilen, kalem büyüklüğündeki bir cihaz kullanılarak aşı olmak mümkün olabilir mi? Araştırmacıların bu konudaki çalışmalarına göre “evet” bu mümkün olabilir. Genellikle tıbbi ve kozmetik işlemlerde kullanılan mikro iğneler ile çok küçük çapta bir elektro şok uygulayan bir cihaz (mesela, gaz kullanmayan sadece elektrikli bir barbekü-ocak…
ZyCoV-D: Hindistan’ın DNA bazlı ve enjeksiyonsuz (iğnesiz) COVID aşısı
Hindistan’da geçtiğimiz aylarda denemeleri sonuçlanan ZyCoV-D isimli aşı, SARS-CoV-2 virüsüne karşı DNA iplikçiklerini kullanan bir teknoloji ile üretilen ve onaylanan ilk COVID-19 aşısı olarak literatüre geçti. ZyCoV-D isimli aşının bir diğer özelliği ise diğer COVID-19 aşıları gibi enjeksiyon yoluyla (iğne ile) aşılama yapılmasına gerek duyulmaması. Yani bu aşı direkt olarak insan cildine uygulanabiliyor. Araştırmacıların belirttiklerine…
Kahvenizi içtikten sonra fincanını da yiyebileceksiniz!
Kahve içtiğiniz tek kullanımlık fincan ya da bardakların kurabiye gibi yenilebildiğini bir düşünün. İngiltere’de kullanılmaya başlanan ve “gofret bardaklar” ya da “kurabiye bardaklar” diye nitelendirebileceğim yeni nesil bardaklar sayesinde kahvenizi veya herhangi bir sıcak içeceğinizi içtikten sonra, tek kullanımlık bardağını da afiyetle yiyebileceksiniz! Daha önce Fast Company sitesinde yayınlanan bir habere göre, bahsettiğim “gofret” bardakların İngiltere’de Manchester…
Hubble’dan 100 kat daha güçlü uzay teleskobu geliyor: James Webb Uzay Teleskobu
NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada’nın ortak çalışması sonucu inşa edilmiş olan James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST veya Webb olarak da anılıyor) 18 Aralık 2021’de Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatılması planlanıyor. Hubble Uzay Teleskobu’nun 1990’da uzaydaki görevine başlamasından 30 yıl sonra, bir nevi halefi olarak da nitelendirebileceğimiz James Webb Uzay Teleskobu’nun görevi başlamış olacak. James Webb…
“Karma Covid aşısı” olmak, Covid’e karşı daha etkili bağışıklık sağlayabilir mi?
Çocukluk dönemlerimizden hatırladığımız bir terimdir “karma aşı”. Genelde difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci ve menenjit gibi hastalıklara karşı çocuklara-bebeklere uygulandığını biliyoruz. Bu yazımda bahsedeceğim “karma aşı” kavramı, mevcut Covid aşısı çeşitlerinin birbirleriyle karıştırılması suretiyle tek dozluk bir karma aşı vurulması anlamında değil😊. Şöyle ki, insanlara iki doz olarak “tek çeşit” Covid aşısı uygulanması yerine, “farklı…
35 yıl sonra Çernobil’de yeniden Nükleer reaksiyon!
Science dergisinde geçenlerde yayınlanan bir makaledeki bilgilere göre, günümüzde Ukrayna sınırları içerisinde bulunan ve tarihin en kötü nükleer kazasının yaşandığı Çernobil Nükleer Santrali’nin reaktör yıkıntılarının derinliklerinde, aradan geçen 35 yıl süreye rağmen halen nükleer fisyon reaksiyonlarının oluşmaya devam ettiği belirtiliyor. Ukraynalı bilim insanları bu reaksiyonları yeni tespit ettiklerini belirtiyorlar. 1986’da patlayan rektörün artık erişilemeyen bölümlerinde…