Anasayfa » Yazılarım » Genel Konular » Çocuklar SARS-CoV-2 virüsünü çok daha hızlı yeniyor
Mart ayında JAMA Network Open tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna göre, çocukların SARS-CoV-2 virüsünü yetişkinlere göre çok daha hızlı yenebildiği ortaya çıktı.
Araştırma kapsamında, baş ağrısı ve ateş gibi hafif semptomları olan 57 çocuk ve 51 yetişkinin burun, boğaz ver kan örnekleri alınmış. Bu örneklerdeki viral RNA seviyeleri ile virüse karşı vücudun geliştirdiği immünoglobulin G antikorlarının miktarları kontrol edilmiş.
Araştırma sonucunda, çocukların ve yetişkinlerin benzer viral yük miktarına sahip olduğu görülmüş. Fakat esas fark ise iki grubun ürettiği antikor miktarlarında ortaya çıkmış görünüyor. Araştırma kapsamındaki çocukların %37‘sinin SARS-CoV-2 virüsüne karşı antikor ürettiği tespit edilirken; yetişkinlerin ise %76‘sının antikor ürettiği tespit edilmiş.
Çocukların daha az miktarda antikor üretmesinin, esasen çocukların yetişkinlere göre daha sağlam ve doğuştan gelen bir bağışıklık tepkisine sahip olduklarını gösterdiği belirtiliyor. Çocukların özellikle ağız boğaz veya burun gibi yollarla vücuda giren enfeksiyonlara karşı daha hızlı ve güçlü bir bağışıklık tepkisi verebildiği belirtiliyor.

Gelecekteki enfeksiyonlar çocuklar için risk oluşturabilir
Araştırmacılar, çocukların COVID-19‘a karşı ilk bağışıklık tepkisinin yetişkinlere göre daha hızlı olduğu ve vücutlarının hastalığı daha hızlı bir şekilde yenebildiğini belirtiyorlar. Fakat çocuklarda daha az antikor oluşmasına ilişkin endişe ise ileride çocukların bu hastalık ile yeniden karşılaşmaları durumunda vücutlarının hastalığa karşı ne kadar iyi koruma sağlayabileceği konusunda ortaya çıkıyor.
Araştırma ekibi tarafından katılımcıların kanındaki bağışıklık hücrelerinin (B hücreleri ve T hücreleri olarak adlandırılmaktadır) seviyeleri ölçülmüş. Bu hücrelerin miktarının çocuklarda yetişkinlere göre çok daha düşük miktarda olduğu belirlenmiş. Yani, belirli virüsleri hedef alması için adeta bir “bağışıklık hafızası” gibi görev yapan B ve T hücrelerinin çocukların vücudunda daha az bulunması demek, çocukların vücudunun “uyarlanabilir” bağışıklığının daha zayıf olması anlamına geldiği şeklinde ifade ediliyor.
Araştırmacılar, bahsedilen durumdan ötürü çocukların ileride aynı virüs sebebiyle yeniden hastalanma ihtimalinin artabileceğini belirtiyorlar. Fakat bu konuda kesin bir kanıya varılabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiği de belirtiliyor.
Mevcut araştırma ışığında ortaya çıkan sonuç ise çocukların hastalığa ilk kez yakalanıp, enfeksiyonu yenme konusunda yetişkinlere göre çok daha hızlı ve güçlü bir bağışıklık tepkisi verdiğini gösteriyor.